Header foto

Wat is rente?

Alle hypotheekverstrekkers berekenen een rente over je hypotheekbedrag. Je kunt dat zien als een betaling voor de dienst die zij leveren: jij krijgt van hen geld waarmee je nu een huis kunt kopen. Je moet het weliswaar terugbetalen, maar je kunt er nu al over beschikken en daardoor wonen in je droomhuis. Je betaalt dan dus wel kosten in de vorm van rente. De hoogte van de rente wordt in eerste instantie bepaald door de beschikbaarheid van geld. Dat is een ingewikkeld economisch principe waarin de totale vraag naar en het aanbod van geld op de (Europese) markt leidt tot een basisrente (Euribor genaamd). Veel hypotheekverstrekkers gebruiken die basisrente en voegen daaraan dan een opslag toe.

Die opslag wordt bepaald door de mate van risico dat de hypotheekverstrekker ziet en natuurlijk door de concurrentie van de andere aanbieders en ten slotte door de looptijd van de lening en het soort hypotheek. Als je bij je hypotheek bijvoorbeeld kiest voor een variabele rente, verandert die - vaak maandelijks - mee met de stijging of daling van de basisrente. Dat biedt de bank meer zekerheid dat de rente altijd in lijn is met de marktprijs, vandaar dat deze rente altijd goedkoper is dan een rente met een vaste looptijd. Maar voor jou betekent het risico. Lees hiervoor verder bij Vaste of Variabele rente?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is qua rente goedkoper dan een hypotheek zonder NHG. De NHG biedt jou - maar ook de hypotheekverstrekker - immers de garantie dat je na gedwongen verkoop van je huis niet met een restschuld blijft zitten. Vandaar dat de rente op een dergelijke hypotheek iets lager is; het risico voor de hypotheekverstrekker dat hij dan zijn geld niet krijgt, is er immers niet.