Header foto

Koopovereenkomst

Als je eenmaal een geschikte woning hebt gevonden en je bent het eens geworden over de prijs en de voorwaarden dan worden de afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst voor bestaande woningen of een koop- aanneemovereenkomst voor nieuwbouw woningen. Deze overeenkomst is bindend.

Na het tekenen van de overeenkomst heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd waarin je de koopovereenkomst kunt annuleren. Als je na het verstrijken van de bedenktijd de woning toch niet koopt, dan ben je in principe verplicht tot het betalen van een boete van (standaard) 10% van de overeen gekomen koopprijs.

Op dat moment weet je nog niet of de bank bereid is om de hypotheek te verstrekken. Daarom moet je er voor zorgen dat er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst of koop/aanneemovereenkomst worden opgenomen. In dat geval kun je de overeenkomst annuleren zonder dat je de boete hoeft te betalen. Kijk voor meer informatie waar een koopovereenkomst aan moet voldoen op de pagina:koopovereenkomst bestaande woning of koop/aanneemovereenkomst nieuwbouwwoning