Header foto

Aankoop van een woning

Als je voor het eerst een huis koopt, komen er in een korte tijd veel vragen op je af. Waar vind je een geschikte woning? Kan ik beter een bestaande of een nieuwbouw woning kopen? Hoe moet ik onderhandelen? Waar moet een koopovereenkomst aan voldoen? Met welke kosten moet ik rekening houden? Hoeveel kan ik lenen? Wat is de beste hypotheek? Waar kan ik die afsluiten en hoe hoog zijn dan de maandlasten?

Zomaar een aantal vragen waar je mee te maken krijgt. Door deze Website te lezen krijg je antwoord op de meeste vragen. Als je dan toch nog vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. We zullen ze graag beantwoorden.

Waar vind je een geschikte woning

De meeste woningen worden te koop aangeboden via internet. Hierbij kun je selecteren op prijs, nieuwbouw of bestaande woning, regio, type woning, oppervlakte, bouwjaar, ligging en energielabel. Veel voorkomende websites zijn: www.funda.nl, www.jaap.nl, www.huizenzoeker.nl, www.mijnhuistekoop.nu en/of www.zah.nl. Er zijn meer websites waarin huizen worden aangeboden en ook lokale makelaars hebben meestal een eigen website.

Bestaand of nieuwbouw?

Voor een overzicht van de voor- en nadelen van een bestaande en/of een nieuwbouw woning verwijzen we naar de pagina: "Bestaand of nieuwbouw"

Hoe moet ik onderhandelen?

De fase van onderhandeling is vaak een heel spannende tijd. Bij bestaande woningen wordt meestal niet de vraagprijs betaald, maar wordt er een bod gedaan dat onder de vraagprijs ligt. Belangrijke aspecten bij de onderhandeling zijn o.a. de prijs van vergelijkbare woningen, hoe courant de woning is, hoe lang de woning te koop staat, type woning, de regio en de ligging van de woning. Toch is elke woning verschillend en daarmee zijn er ook geen vaste richtlijnen te geven op welke wijze onderhandeld moet worden. Daar komt nog bij dat de verkoper in veel gevallen een makelaar heeft ingeschakeld, die de onderhandelingen voor de verkoper zonder emotie voert.

Behalve een verkopende makelaar heb je zelf ook als koper de mogelijkheid om een aankoopmakelaar in te schakelen die voor jou op zoek gaat naar een woning en als je een geschikte woning hebt gevonden voor jou gaat onderhandelen. Deze makelaar moet je zelf betalen, in tegenstelling tot de verkopende makelaar, die betaald wordt door de verkoper.

De mogelijkheid om te onderhandelen is bij een nieuwbouw woning vaak minder aanwezig. Toch is er nog wel voordeel te behalen. In bepaalde gevallen kan er worden onderhandeld over de bouwrente en het meerwerk.

Waar moet een koopovereenkomst aan voldoen?

In een koopovereenkomst (bestaande woning) of een koop/aanneemovereenkomst (nieuwbouw woning) worden de voorwaarden van de aankoop vastgelegd. Deze overeenkomst is niet vrijblijvend. Na ondertekening heb je als koper 3 dagen bedenktijd en vanaf dat moment moeten de afspraken worden nagekomen. Doe je dat niet, dan moet je meestal een boete betalen van 10% van de aankoopprijs. Wel heb je de mogelijkheid om ontbindende voorwaarden op te nemen. In dat geval heb je tot een bepaalde datum de tijd om de hypotheek te regelen. Slaag je daar niet, dan kan je de overeenkomst toch nog zonder boete annuleren. Meer informatie over koopovereenkomsten lees je op de pagina's: koopovereenkomst bestaande woning of koopovereenkomst nieuwbouw woning.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

De kosten waar je bij de aankoop van een woning rekening mee moet houden staan beschreven op de pagina: "kosten bij aankoop".

Hoeveel kan ik lenen?

Op de website kun je bij "Bereken mijn hypotheek" zelf uitrekenen hoeveel je kunt lenen en wat dan de maandlasten zijn.

Wat is de beste hypotheek

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Wat de beste hypotheekvorm is, hangt van je eigen wensen af. Wel zijn vanaf de 1 januari 2013 de fiscale mogelijkheden beperkt. Als je vanaf die datum voor het eerst een hypotheek hebt afgesloten, kun je de rente alleen nog aftrekken als je kiest voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Meer informatie vind je op de pagina: "Welke hypotheekvormen zijn er?"